SARKICI, BESTEKAR, OYUNCU, ÖĞRETMEN.

 SARKICI, BESTEKAR, OYUNCU, ÖĞRETMEN.

Safiiye Ayla
14 Haziran1917, Kadırga, İstanbul doğumludur. doğumundan önce babası Abdullah Bey, üç yaşındayken ise annesi Seyyide Hanım yaşamlarını yitirdi. Kimsesiz kalan Safiye Ayla Sadabad Sarayı olarak inşa edilmiş Kağıthane'deki Çağlayan Darüleytamı'na bırakıldı ve ilkokulu bu kurumda bitirdi. I. dönem Bursa milletvekilliği yapan Şeyh Servet Efendi tarafından evlat edinildi ve Bursa Muallim Mektebi'ne kaydoldu. Okul yaşamı Bursa, Konya ve Adana’da çeşitli okullarda devam etti.
Müziğe küçükken piyano çalarak başladı. Eyüp'te bir ilkokula yardımcı öğretmen olarak atandı. Bu dönemde Eyyubi Mustafa Efendi'den usul ve makam öğrendi. Yesari Asım ERSOY'dan müzik dersleri aldı. 1930 yılında ilk plağı SEVDA YARATAN GÖZLERİN ve BEKLEDİM DE GELMEDİN şarkıları kısa sürede şöhret oldu.
HAFIZ AHMET IRSOY, SELAHATTİN PINAR, SAADETTİN KAYNAK ve UDİ NEVRES BEY'den dersler aldı. KÜÇÜKÇİFTLİK PARKI ve MULEN RUJ GAZİNOSU'nda assolist oldu.
1932 yılında ATATÜRK'ün huzurunda
YANIK ÖMER türküsünü söyledi ve ATATÜRK'ün sevdiği sanatçılar arasına girdi. YANIK ÖMER şarkısının çok sesli olabileceğini belirten ATATÜRK'ün ölümünden sonra MUAMMER SUN'un orkestrasyonunu yaptığı ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde ÇOKSESLİ olarak kaydını yaptı.
ÇEŞİTLİ RADYOLARDA SAYISIZ KONSER VE 500'DEN FAZLA PLAK. TAŞ PLAKLARI SATIŞ REKORLARI KIRDI. EN SON 1987 YILINDA TÜRK KÜLTÜRÜNE HİZMET VAKFI YARARINA AKM'DE KONSER VERDİ
PÜRÜZSÜZ VE BATI TARZINI ÇAĞRIŞTIRAN SESİYLE UNUTULMAZ SANATÇILAR ARASINDA YERİNİ ALDI.
MAL VARLIĞININ TAMAMINI TÜRK EĞİTİM VAKFI'NA BAĞIŞLADI.
14 Ocak1998 tarihinde yaşamını yitiren SAFİYE AYLA'yı saygı ile anıyor ve selamlıyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dil Gelişimi ve İlgili Kuramlar

Atatürk, Mayıs 1935'te Amerikalı gazeteci Gladys Baker'a verdiği bir röportajda

Milattan önce 4 bin yılında yaşayan Sümer Medeniyetinden elde edilen...