Nobel Ödülü Alan İlk Kadın Marie Curie Hakkında 27 Gerçek

Nobel Ödülü Alan İlk Kadın Marie Curie Hakkında 27 Gerçek
Tarihe Nobel Ödülü alan ilk kadın olarak adını yazdıran Marie Curie hakkındaki gerçekleri sizler için derledik.
1) Maria Salomea Skłodowska, ailesinin beşinci çocuğu olarak dünyaya geldi.
2) Ailesinin ekonomik durumu kötü olduğu için, bir dönem babasının akrabasının evinde dadı olarak çalışmak zorunda kaldı. Burada, ailenin oğlu Kazimierz Zorawski’ye aşık oldu ve onunla evlenmek istedi. Ancak çocuğun ailesi fakir olduğu gerekçesiyle bu evliliğe şiddetle karşı çıktı.
3) 1883’te liseden mezun olduğunda akademik başarıları sayesinde çoktan ilk altın madalyasını kazanmıştı.
4) 1891 yılında Fransa’ya göç etti ve orada Paris Üniversitesinde eğitimine devam etti. Ayrıca yarı zamanlı bir işte çalışmaya başladı. Bu dönemde ekmek bile alacak parası olmadığı için birçok kez açlıktan bayıldı ancak o öğrenmeye kararlıydı ve eğitiminden asla vazgeçmedi.
5) Burada Maria, adının Fransızca telaffuzu olan Marie’yi kullanmaya başladı.
6) Daha sonra kocası olacak olan Pierre Curie’yle tanışan Marie’ye ihtiyacı olan laboratuvarı Pierre sağladı ve bu sayede Marie çalışmalarına devam edebildi.
7) Birlikte çalışmaya başlayan Marie ve Pierre’in arasında belli duygular baş göstermeye başladı. Ancak Marie, Pierre’den gelen evlenme teklifini reddetti çünkü o ailesinin yanına dönmek ve çalışmalarını orada yürütmek istiyordu. Pierre, Marie’yle birlikte Polonya’ya taşınmaya hazır olduğunu açıkladı ve 26 Temmuz 1895’te Sceaux’ta evlendiler.
8) 1898’de Henry Becquerel’in çalışmalarından etkilenen Marie, araştırmalarına yoğunluk verdi ve bir süre sonra eşi Pierre de ona katıldı.
9) Uranyumdan daha radyoaktif bir element olduğunu keşfeden Marie,mineraller üzerinde çalışmaya başladı ve sonunda Uranyum’dan 330 kat daha radyoaktif bir siyah toz çıkardı. Bu maddeye Marie’nin anavatanından hareketle Polonyum adını verdiler.
10) Polonyumu keşfettikten sonra Marie ve Pierre ikilisi analizlerine devam ettiler ve bu sefer Polonyum’dan daha radyoaktif bir maddeyi keşfettiler. Bu keşifle şaşıran çift, maddeye Radyum adını verdi.
11) Polonya Üniversitesine başvuran Marie, bir kadın olduğu gerekçesiyle reddedildi.
12) Marie’nin içindeki istek ve gayret, çalışmaları için havasız bir ortam olan küçük kulübeyi kullanmak zorunda olduklarında bile eksilmedi. Tehlikeli deneyleri böyle derme çatma bir kulübede yapacak olmak asla gözünü korkutmadı.
13) Marie Curie’nin yatağının hemen başucunda duran gece lambası bir Radyum’du!
14) Curie’lerin üzerinde çalıştıkları defterler öyle yüksek radyasyon içeriyor ki şu an bile defterleri kurşun kasalarda saklanıyor ve korumasız olarak asla dışarı çıkartılmıyor.
15) Pierre Curie, 1906 senesinde bir araba kazası sonucunda öldü.
16) Eşinin ölümünden sonra Marie, kocasının ondan 5 yaş küçük bir öğrencisiyle kısa bir ilişki yaşadı. Bu olay bir şekilde gazetelere düştü ve Marie büyük bir baskının altına girdi. Bir süre bir arkadaşının evine saklandı ve yaşamaya orada devam etti. Bu sırada içindeki istek ve şevk yavaş yavaş kırılmaya başlamıştı bile.
17) 1911’deki, Einstein’ın da katıldığı Slovery Konferansında tek kadın davetli Marie Curie’ydi. Marie’yle tanışan Albert Einstein, ona cesaret veren bir mektup yazdı.
18) 1.Dünya Savaşı’nda 1 milyondan fazla askerin tedavi edilmesine yardımcı olan X-ışını ünitelerini icat etti.
19) Marie Curie’nin kızı Joliot Curie, 1935 yılında eşiyle birlikte kimya dalında Nobel Ödülü kazandı.
20) Marie ve Pierre çifti hayatları boyunca parayı asla sorun etmediler. Para onları için sadece ihtiyaçlarını karşılayan bir araçtan ibaretti.
21) Curie çifti, keşfettikleri radyumun patentini almadı. Radyum kısa sürede tüccar ve sanayicilerin ilgisini çekti ve çok hızlı bir şekilde değerlendi. Bir gramının maliyeti 100.000 dolara yaklaştı. O andan sonra Marie, kendi keşfettiği materyalle araştırmalarına devam etmek için radyumu tekrar satın alamadı.
22) Marie, kocası Pierre’in biyografisini yazdı.
23) I. Dünya Savaşı’na katkıda bulunmak isteyen Marie Curie, Nobel Ödülü altın madalyalarını satmak istedi. Ancak Fransız Ulusal Bankası madalyayı almayı reddetti.
24) Marie, çok uzun süre radyasyona maruz kaldığı için aplastik anemiden öldü.
25) Nobel Ödülüne layık görülen ilk kadındır. Ayrıca iki farklı bilim dalında ödül alan ilk kişiydi. (Fizik ve Kimya)
26) Paris Üniversitesinde profesör olan ve Fransız üniversitesinde doktora yapan ilk kadındır.
27) 1921’de ABD Başkanı Warren G. Harding, ona ödül olarak 1 gram radyum hediye etti. Maliyeti 100.000 dolar olan radyumu satın almak için kullanılan fonlar, Amerikalı kadınlardan bir sene boyunca toplandı.
“Hayatta hiçbir şeyden korkmayın, yalnız her şeyi anlamaya çalışın. Şimdi anlama zamanı, böylece daha az korkabiliriz.”
Tuğçe Yıldırım
.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'YI KURTARAN ÇOCUK~

Dil Gelişimi ve İlgili Kuramlar

Atatürk, Mayıs 1935'te Amerikalı gazeteci Gladys Baker'a verdiği bir röportajda