Dünyadaki En Büyük Kale: Malbork Kalesi

Dünyadaki En Büyük Kale: Malbork Kalesi
Bu yazımızda Polonya’nın kuzeyinde bulunan küçük bir şehrin, Malbork’un barındırdığı devasa kaleden bahsedeceğiz.
Malbork Kalesi, kapladığı alan bakımıyla dünyanın en büyük kalesi unvanına sahip. Prusya’da Haçlı Katolik Alman tarikatı olan Töton Şövalyeleri tarafından Ordensburg Kalesi biçimde inşa edilmiştir. Etrafında gelişen kasaba da Marienburg ismini almıştır. Klasik Orta Çağ mimarisine sahip kale 1406 yılında tamamlanması üzerine dünyanın en büyük tuğla kalesi oldu. 1997 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne eklendi.
Fakat ne yazık ki 2. Dünya Savaşı esnasında Nazi Almanya’sı tarafından bombalanarak ağır bir darbe aldı. Fakat savaştan sonra, aslına uygun bir şekilde restore edilen kale, ziyaretçilerini büyülemeye hala devam ediyor.
Gelin hep birlikte bu kaleyi fotoğraflarla yakından tanıyalım.
Kaleye ilk bakış. Malbork’a trenle ulaşabilirsiniz. Kale, tren garına 15 dakika yürüme mesafesinde. Yürürken bu Ortaçağ’dan kalan şehri daha yakından tanıyabilirsiniz.
Klasik Orta Çağ mimarisine sahip kalenin bulunduğu Malbork’u uzun yıllar boyunca yöneten Töton Şövalyeleri, o yıllarda Nogat Nehri’nden geçenlerden vergi almaya başlamış. Bu vergiler zamanla çok büyük meblağlara çıkınca halk ve tüccarlar rahatsız olmuş. Töton Şövalyeleri zamanla bu vergiler sebebiyle halk tarafından tehdit edilince güvenli seyahatler yapabilmek için yakın şehirlere sürekli dev kaleler yapmak zorunda kalmışlar.
Burası ise, kalenin giriş kısmı. Büyük bir bahçeye ilk adım atılan yer. ( Görsel )
Bahçe, gün içerisinde her köşesi güneş alacak şekilde dizayn edilmiş. ( Görsel )
Doğayla iç içe, binlerce yıldır kesilmeyen ağaçlar ve bitkilerle dolu olan kale, bizlere bir kez daha doğayla barışmamız gerektiğini hatırlatıyor. ( Görsel )
İçeride birçok sanat eseri ve Ortaçağ’dan kalma el yazması kitaplar sergileniyor. Bu ihtişamlı kaleyi gezerken diğer yandan da hiçbir yerde göremeyeceğiniz eserleri yakından inceleme fırsatı buluyorsunuz. ( Görsel )
Burada ise, ölenleri son yolculuklarına uğramadan önce yatırdıkları yer. Bir nevi bizdeki musalla taşı. ( Görsel )
Kilise camlarındaki renkli görsellerin nasıl yapıldığını, kullanılan aletleri yazılı bir şekilde anlatan bölüm. ( Görsel )
Malbork Kalesi’nin ihtişamı karşısında hayranlık, şaşkınlık besleyen küçük bir turist ( Görsel )
Bir gün Polonya’ya yolunuz düşerse mutlaka bir tam gününüzü ayırıp bu güzel kaleyi keşfetmenizi tavsiye ederim. Hem Polonya para birimi açısından diğer Avrupa ülkelerine göre daha ucuz hem de seyahat etmesi kolay. Her yere trenle ulaşabilirsiniz. Ayrıca ödemeyi yaparken size bir de kaset veriyorlar. Hangi bölgedeyseniz o bölgeyle alakalı bilgilendirilmiş oluyorsunuz ama maalesef Türkçe dil desteği yok.
.
Berkay Tekin

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'YI KURTARAN ÇOCUK~

Dil Gelişimi ve İlgili Kuramlar

Onun ölümsüz kahramanlar arasında olması için