Osmanlı’dan ABD’ye Özgürlük Heykeli’nin hikayesi Özgürlük Heykeli’nin bilinmeyenleri

Osmanlı’dan ABD’ye Özgürlük Heykeli’nin hikayesi
Özgürlük Heykeli’nin bilinmeyenleri
Dünyanın en tanınmış heykellerinden, ABD'nin simgesi niteliğindeki Özgürlük Heykeli, New York ‘daki Liberty (Özgürlük) adası üzerine 28 Ekim 1886 yılında görkemli bir törenle açılmıştır.
Fransa ile Amerika Birleşi Devletleri arasında, o yıllarda yaşanmaya başlamış sıkı ilişkiler karşılıklı jestler ile sürmektedir. Pariste kurulan Fransız-Amerikan dostluk grubunun lideri Edouard Rene Lefebvre de Laboulaye, Fransız hükümetini Amerikalıların Fansız dostluğunu hep hatırlaması için bir hediye gönderilmesi konusunda ikna etti ve hediyenin devasa bir heykel olması kararlaştırıldı. Heykel bir elinde hukuku simgeleyen bir kitap, diğer elinde de “Dünyayı aydınlatan özgürlüğün sembolü” olan bir meşale taşıyacaktı.
Sipariş Frederic Auguste Bartholdi’ye verildi. Bartholdi’nin eseri zaten hazır gibiydi. Senelerden beri depoda duran 93 metre yüksekliğindeki Özgürlük Anıtı ilk olarak 1860'larda, ilk olarak Osmanlı İmparatorluğu yönetimindeki Mısır’ın Hıdiv’i Said Paşa’nın Süveyş Kanalı inşası için imzaladığı antlaşmanın gereği olarak Süveyş Kanalı’ndaki Port Said Limanı’nın girişine konulmak üzere planlanmıştı. Dönemin Osmanlı sultanı Abdülaziz tarafından peşinatı ödenen heykelin dikilmesini yerel huzursuzluk çıkarabileceği endişesi ile Kavalalı soyundan Hidiv İsmail paşa planlanan yere dikilmesini istememiştir. Kızıldeniz ile Akdenizin birleştiği yere koyulacak ve firavunlar zamanının giysileri ile bürünmüş elinde ‘Asya’nın ışığının Mısır’dan geldiğini sembolize eden bir meşale tutan kadın şeklindeki heykel işte Pariste bir depoya kaldırılan heykel ve depoda bekleyen.
Bu karardan sonra Bartholdi, Eyfel kulesinin mühendisi Gustafe Eiffel ile birlikte çalışarak bazı değişiklikler yapıp heykeli yenilemişlerdir.
Özgürlük Anıtı’nın yapımında Roma tanrıçası Libertas model alınmıştır. Heykelin yapımına da her ne kadar Bartholdi’nin annesinden esinlendiği söyleniyor olsa da, genel kanı Singer dikiş makinelerinin kurucusu Isaac Singer’ın dul eşi Isabelle Eugenie Boyer modellik ettiği yönündedir.
Bakırdan yapılan Özgürlük Heykeli, Fransa tarafından kuruluşunun 100. yılı nedeniyle ABD’ye hediye edilmişti.
Dünyanın en tanınmış heykellerinden, ABD'nin simgesi niteliğindeki Özgürlük Heykeli, New York ‘daki Liberty (Özgürlük) adası üzerine 28 Ekim 1886 yılında görkemli bir törenle açılmıştır.
Sağ elinde bir meşale, sol elinde ise bir hitabe tutan heykelin tableti üstünde 4 Temmuz 1776 tarihi (Bağımsızlık Bildirgesi’nin tarihi) yazılı.
Heykelin başındaki taçın 7 sivri ucu 7 kıtayı veya 7 denizi simgeliyor. Heykelin yüksekliği 46 metre, kaidesi ile beraber 93 metre. Ziyaretçiler heykelin içinden meşaleye kadar 168 basamaklı bir merdivenden çıkabiliyor.
Heykelin meşale tutan sağ elinin yüksekliği ise 13 metre ve meşalenin etrafındaki dehlizde 15 kişi bir arada dolaşabiliyor. Heykelin başının genişliği 2 metre, yüksekliği ise tacı ile birlikte 5 metre dir.
Aslında ilginç olan heykelin önceleri bir deniz feneri olarak düşünülmesidir. Fakat bu heykel feneri olarak düşünülen başın bu amaca uygun olmadığı fark edilince vazgeçilmiştir.
Pek bilinmeyen bir başka özelliği de tasvir edilen kadının zincirlerini kırarak özgürlüğünü kazanmış ileri doğru adım atmaya hazır havaya kaldırmış olduğu sağ ayağının zulüm ve kölelikten kurtulmak için ilk adımı simgelediğidir.
İlk yapıldığında Kızıl/Kahverengi tonda olan heykel zamanla bildiğimiz yeşil renge büründü.
Pakistan, Malezya, Tayvan, Brezilya ve hatta Çin'de Özgürlük Anıtı'nın replikaları bulunmaktadır.
Kaynaklardan Derleme: Mehmet URAL

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'YI KURTARAN ÇOCUK~

Dil Gelişimi ve İlgili Kuramlar

Onun ölümsüz kahramanlar arasında olması için