Resimde gösterilen "Kayalıklar Meryem'i"

Resimde gösterilen "Kayalıklar Meryem'i" Leonardo da Vinci'nin benzer yaptığı iki resimden Louvre Müzesi'nde yer alanıdır. Diğer benzer eser ise Londra Ulusal Galeri'de yer almaktadır.
Eser şapel için ısmarlanmış ve saf gebelik fikrini gösteren bir resimdir. Resmin konusu ; Kral Herodes münecciminden aldığı fikir doğrultusunda yeni doğan tüm bebekleri katledecektir. Herodes yeni doğanları katletmeden az evvel Meryem ve Yusuf Mısır'a doğru yola çıkarlar ve yolda iken Vaftizci Yahya ile karşılaşırlar.
Resimde bütün bitkiler dikkatle sembolik değerlerine dikkat edilerek seçilmiştir. Sarmaşık Yahya'nın sadakatini gösterir, su vaftizi çağrıştırır, mağara Meryem'in saf gebeliğene işaret eder. Meryemin sağında bulunan Vaftizci Yahya ellerini birleştirmiş, İsa'ya secde eder şekilde gösterilirmiştir. İsa'da yerde oturmuş Yahya'yı kutsarken verilmiştir. İsa'nın arkasında duran melek Gabriel ise Vaftizci Yahya'yı işaret etmektedir. Figürlerin jestleri oldukça dikkat çekicidir.
* Buradaki resimde ön planda olan Vaftizci Yahya'dır. Zaten melek Gabriel'de parmağı ile işaret ederek odak noktasını göstermiştir. Çünkü Da Vinci'nin ait olduğu tarikat için Vaftizci Yahya daha önemliydi. Londra'da olan benzer resminde ise Da Vinci kilisenin beklentilerini karşılamak için İsa'yı kutsar vaziyette göstermiş ve ön plana çıkarmıştır.
Kayalıklar Meryem'i
Leonardo Da Vinci, 1483

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DÜNYA'YI KURTARAN ÇOCUK~

Dil Gelişimi ve İlgili Kuramlar

Onun ölümsüz kahramanlar arasında olması için